Támogató Centrum

Segítő szolgáltatások a szociális, a gyermekvédelmi,
a gyermekjóléti terület dolgozói számára

Zöld szám: 06-80-205-166
Tanácsadó felületünkhöz Kattintson ide

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásval valósul meg. - TÁMOP-5.4.4-09/2-B-2009-0001

Vezetőknek

Vezetőknek javasoljuk

A vezetői készségek fejlesztésének két legkézenfekvőbb és hazánkban leggyakrabban alkalmazott eszköze a vezetői tréning és a coaching.

Mikor coaching, mikor vezetői tréning?

A vezetői tréningek általában egy hét hosszúak, 10-12 fő részvételével, valahol távol a munkahelytől, míg a coaching hosszabb időtávon, de csak heti 1,5-2 órás elfoglaltságot jelent és a saját munkakörnyezetben, klasszikusan egyszemélyes formában zajlik, de a vezetői teamek számára is célszerű.

A témakörök, melyeket érintenek nagyon hasonlóak, hiszen mindkét esetben a vezetői készségek fejlesztése a cél, azaz szó esik motiválásról, delegálásról, időgazdálkodásról, nehéz helyzetek megoldásáról, konfliktusmegoldásról, érdekképviseletről... De azért számos lényeges különbség van a kettő között.

A vezetői tréningeken általában kétfajta vezetői probléma feldolgozásával foglalkoznak a gyakorlati rész során. Egyrészt előre leírt, tipikusan előforduló vezetői helyzetekre készítenek feladatsorokat a trénerek, másrészt a résztvevők által az oktatás során felvetett problémákkal foglalkoznak.
A vezetői tréningeken az elméleti prezentáción túl a szituáció-feldolgozás biztosítja a gyakorlatot.
A coaching ennél gyakorlat-orientáltabb: bár a coach elméleti háttérrel is segíti ügyfelét, de nem erre helyezi a fő hangsúlyt.
Mivel egy tréningen általában 10-12 fő vesz részt, ezért nyilván nem minden vezető problémájának megoldására kerül sor.
A coachingnál ezzel szemben nem általános, hanem az adott vezető(k)nek aktuálisan felmerülő problémáira keresik a választ, és a következő találkozáskor elemzik, hogy mennyire volt eredményes a kivitelezés.

A rugalmasság tekintetében is mutatkoznak különbségek: egy vezetői tréning tematikájában viszonylag fixen van meghatározva, hogy hány órát szánnak a bizonyos témakörökre. A coaching az egyéni fejlődési ütemre alapozva a kitűzött konkrét célok megvalósítását generálja.

A coaching támogatja:

fontos feladatokra és eseményekre való intenzív előkészülést
új követelmények miatt szükséges új stratégiák kifejlesztését
nagy tanulási feladatok megfogalmazását és végrehajtását
a saját szerepkör és karrier tudatos alakítását
az egyéni sikerek biztosítását
a burn-out és mobbing elhárítását

RENDEZVÉNYNAPTÁR
<< 2021. május >>
HKSZCSPSZOV
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
web by:
   |   
Copyright © 2010 RSZFK - WebMark   |   centrum kukac rszfk pont hu   |      |   Adatvédelmi nyilatkozat    |   Felhasználási feltételek   |   Minden jog fenntartva
REGIONÁLIS SZOCIÁLIS FORRÁSKÖZPONT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFTUNITED WAY KISALFÖLD ALAPÍTVÁNYTÁRSADALMI EGYESÜLÉSEK ZALA MEGYEI SZÖVETSÉGE EGYESÍTETT BÖLCSÖDEI INTÉZMÉNY EGYESÍTETT EGÉSZSÉGÜGYI SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY