Támogató Centrum

Segítő szolgáltatások a szociális, a gyermekvédelmi,
a gyermekjóléti terület dolgozói számára

Zöld szám: 06-80-205-166
Tanácsadó felületünkhöz Kattintson ide

A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásval valósul meg. - TÁMOP-5.4.4-09/2-B-2009-0001

Szupervízió

Ránézni önmagunkra

szupervizio_1.jpgA szupervízió olyan speciális szakmai személyiségfejlesztő módszer, amelynek alkalmazása nélkülözhetetlen a segítő foglalkozásúak – köztük a szociális területen személyes gondoskodást végző szakemberek – hivatásgondozásában, saját mentálhigiénéjében, szakmai továbbképzésében és munkájának minőségbiztosításában.
A szupervízió célja a szakmai kompetencia növelése, a kooperáció és a hatékonyság fejlesztése. Elősegíti az intervenciós lehetőségek tudatosítását, és támogatja a kapcsolatok és munkaköri rendszerek hatékony együttműködését.
A szupervíziós üléseket kéthetente tartják, projektkísérés vagy krízis esetén, ha szükséges, lehet gyakrabban is.
A szupervízió nem felügyelet, nem ellenőrzés, hanem egy tanulási folyamat a személyes tapasztalat szakmai és/vagy személyes kontextusában. Eszköztára az alkalmazott pszichológia és a pszichoterápia módszerei közül integrálódnak, tiszteletben tartva a kompetenciahatárokat és - kereteket.
A szupervízió egy önismeret-fejlesztő módszer, tanulási folyamat, amely személyes és szakmai elakadások vagy útelágazások során felmerülő kérdésekkel és problémákkal foglalkozik.

A szupervíziós tanulás célja, hogy ezeknek az elakadásoknak, problémáknak a feldolgozása révén képesek legyünk ránézni önmagunkra (a 'szupervízió' jelentése is ez:  szuper=felülről, vízió=látás), képesek legyünk megérteni saját működésünket, reakcióinkat, azok eredetét és ez a megértés azután hozzásegít önmagunk tanulásához, önmagunk megerősítéséhez, a továbblépéshez.

Formái:

csoportszupervízió: különböző szakmák képviselői részvételével / 5-7 fő /
teamszupervízió: azonos munkahelyen, közös feladatmegoldáson dolgozók számára
egyéni szupervízió, amikor egy szupervízor (vezető) és a szupervizált ketten dolgoznak együtt.
A folyamat általában 5-10 alkalmas találkozást jelent (közös megegyezés szerint).
A szupervízió segít megállni, átgondolni, újrarendezni, felismerni… A szupervízióban önmagunkról tanulunk, felnőtt módon. Ránézünk önmagunkra, reflektálunk, továbblépünk.

RENDEZVÉNYNAPTÁR
<< 2021. május >>
HKSZCSPSZOV
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456
web by:
   |   
Copyright © 2010 RSZFK - WebMark   |   centrum kukac rszfk pont hu   |      |   Adatvédelmi nyilatkozat    |   Felhasználási feltételek   |   Minden jog fenntartva
REGIONÁLIS SZOCIÁLIS FORRÁSKÖZPONT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFTUNITED WAY KISALFÖLD ALAPÍTVÁNYTÁRSADALMI EGYESÜLÉSEK ZALA MEGYEI SZÖVETSÉGE EGYESÍTETT BÖLCSÖDEI INTÉZMÉNY EGYESÍTETT EGÉSZSÉGÜGYI SZOCIÁLIS INTÉZMÉNY